nieuws

26 mrt 2002, 00:12

Mammapolikliniek Martini Ziekenhuis voorziet in grote behoefte

Voorzitter Zorgverzekereraars Nederland de heer Hans Wiegel verricht vanmiddag in het Martini Ziekenhuis Groningen de officiële opening van de Mammapolikliniek. Dit is een speciale polikliniek waar vrouwen met verdenking op borstkanker terecht kunnen voor een snelle diagnose, waarbij gebruik gemaakt wordt van geavanceerde technieken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voorafgaand aan de officiële opening geven een aantal vooraanstaande Nederlandse specialisten hun visie op een moderne aanpak van borstkanker in een multidisciplinaire samenwerking.
De Groningse Mammapolikliniek blijkt model te kunnen staan voor een dergelijke aanpak. De polikliniek is in januari van start gegaan en voorziet in een grote behoefte: in de eerste twee maanden bezochten ruim 250 nieuwe patiënten de polikliniek. Van deze groep moesten vervolgens 95 patiënten een chirurgisch-oncologische behandeling ondergaan.
“De belangstelling voor de Mammapoli is groter dan wij verwacht hadden”, vertelt chirurg P.K.H. Hut, die al vanaf het prille begin bij de Mammapoli betrokken is. “Ook landelijk krijgen we veel positieve reacties. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de medewerking van een aantal Nederlandse specialisten aan het openingsprogramma. Dat zijn ‘grote namen’ binnen het vakgebied.” Ook de patiënten hebben volgens Hut veel waardering voor de nieuwe werkwijze binnen de Mammapoli. Zij ervaren de ontvangst, de ‘huiselijke’ wachtkamer en de snelle werkwijze, vaak dezelfde ochtend de diagnose en bespreking van het behandelplan, als buitengewoon positief.
De gunstige start van de Mammapoli betekent overigens niet dat de betrokken specialisten nu tevreden achterover kunnen leunen. De enorme patiëntenstroom noopt hen het behandelproces zeer nauwkeurig te blijven sturen. Ook wil het team van de Mammapoli samenwerking zoeken met andere ziekenhuizen in de regio. “We willen hen faciliteren, zij kunnen van ons organisatiemodel gebruik maken”, vertelt Hut. De sprekers gaan tijdens het openingsprogramma zowel op de onderlinge samenwerking als ook op nieuwe, geavanceerde diagnosetechnieken in. Met deze laatste inzichten kunnen onnodige, diagnostische operaties worden vermeden. “Groot voordeel is ook dat de behandeling start vanuit een beter uitgangspunt”, zegt Hut.