nieuws

31 dec 2017, 11:11

Maakte RTV Noord #fakenews met item over illegaal vuurwerk?

Maakte RTV Noord #fakenews met item over illegaal vuurwerk?

Een item van journalist Rob Mulder van RTV Noord over illegaal vuurwerk ligt in de noordelijke media onder een vergrootglas. Volgens stadsblog Sikkom heeft RTV Noord zich namelijk schuldig gemaakt aan nepnieuws, oftewel: #fakenews. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mulder maakte voor Noord Vandaag een item over hoe makkelijk je in Groningen aan illegaal vuurwerk kunt komen. De journalist zocht en vond een illegale handelaar in een donkere en schimmige schuur. Hij kocht zwaar vuurwerk en ging naar scooterfirma Elle Westra, waar alleen legaal vuurwerk wordt verkocht.

“Levensgevaarlijk”, zo oordeelde Elle Westra over het vuurwerk. Niks aan de hand zou je zeggen, want illegaal vuurwerk is gevaarlijk en het is nooit verkeerd om daar aandacht aan te besteden.

Zelfde trui
Maar wat bleek? Sikkom ontdekte dat zowel de schimmige handelaar als Elle Westra een en dezelfde trui droegen. Met dezelfde print op de borst duidelijk zichtbaar.

Verwijderd
Sikkom nam contact op met de scooterhandel en die geeft inderdaad aan dat het item in scene is gezet en dat daarbij gebruik is gemaakt van dummyvuurwerk. RTV Noord heeft dat nog niet bevestigd, maar het filmpje is inmiddels verwijderd van alle kanalen. Ook is de uitzending van Noord Vandaag, die terug is te zien, ingekort.

Redactievergadering
RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg laat bij het Dagblad van het Noorden weten dat de kwestie dinsdag in de redactievergadering wordt besproken. Meer wil hij er niet over vertellen, omdat hij wil uitzoeken wat er precies is gebeurd. “We hebben het weggehaald, en inderdaad zegt dat wel wat”, zo besluit Van den Berg veelzeggend.