nieuws

03 apr 2003, 00:12

Lutjegast wil Abel Tasman-feest groots aanpakken

Het Groningse dorp Lutjegast gaat dit jaar de 400ste geboortedag van Abel Janszoon Tasman uitgebreid vieren. Tasman was een van de grootste ontdekkingsreizigers die de wereld ooit heeft gekend. Hij werd in Lutjegast geboren. Van begin april tot half september moet het dorp het heuglijke middelpunt van Noord-Nederland worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aber Tasman zette als eerste westerling voet aan wal op Tasmaniƫ, Nieuw-Zeeland, Tonga en de Fiji-eilanden. Hij zag in 1603 het levenslicht in het zevenhonderd zielen tellende Groningse gehucht. De jongen begon als varensgezel, maar klom al gauw op tot commandeur van de gezaghebbende Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). In 1642 werd hij er door de VOC op uitgestuurd om in het onbekende 'zuidland' goud en zilver te vinden. Hij vond er slechts woeste ledigheid en enkele duizenden Maori's.
,,Hij was een selfmade man'', vertelt burgemeester K. Dijkstra van het Groningse dorp niet zonder trots. ,,Wereldwijd geniet Tasman faam om zijn reislust en zijn kloekheid. Alleen in Nederland is zijn bekendheid wat achtergebleven. Het duurde tot halverwege de jaren negentig voordat hier het eerste standbeeld van Tasman werd opgericht: in Tasmaniƫ heeft elke stad er al lang minimaal een op het dorpsplein staan.''
Aan deze relatieve onbekendheid van de ontdekkingsreiziger komt in 2003 echter een einde. De gemeente Grootegast, waar Lutjegast onder valt, gaat het vierhonderdste geboortejaar van de Groninger vieren met een feest dat zijn weerga niet kent. Het startschot voor een half jaar vol Tasman-activiteiten in en om de gemeente Grootegast wordt begin april gegeven. In het lokale Abel Tasman-museum wordt een speciale jubileumtentoonstelling ingericht waar onder meer een oude sloep van de Bataviawerf, kaarten van zijn ontdekkingsreizen en een gereconstrueerde VOC-kamer te zien zullen zijn.
Begin juni wordt een groot cultuurfestival georganiseerd waarin allerlei noordelijke verenigingen en gezelschappen muziek-, dans- en theatervoorstellingen geven rondom Abel Tasman en zijn ontdekkingstochten. Ook wordt er dat weekeinde in Lutjegast een oude ambachtenmarkt gehouden, waar de sfeer van de zeventiende eeuw moet herleven. Zo worden er authentieke kraampjes ingericht van straatvensters, handkarren en boerenwagens met streekproducten.
De climax van het Tasman-feest dient zich aan op 13 september, wanneer de gemeente hoopt vele duizenden mensen te kunnen verleiden tot een 'struuntocht' door de omgeving van het geboortedorp van de beroemde globetrotter. Onder deskundige begeleiding wandelen de deelnemers over een lengte van 25 of 40 kilometer door een natuurreservaat dat aan de landbouw is onttrokken en nu weer oogt zoals de woonomgeving van Tasman er anno 1600 moet hebben uitgezien.
Bij verschillende onderdelen van het festival zullen vertegenwoordigers van zowel Tasmaniƫ als Nieuw-Zeeland aanwezig zijn.