nieuws

18 feb 2003, 00:12

Linkse meerderheid bij Statenverkiezingen provincie Groningen, aldus prognose

Mochten er nu Statenverkiezingen worden gehouden dan ontstaat er een linkse meerderheid in de provincie Groningen. Dat is te danken aan forse winst van de SP en de PvdA. Dat blijkt uit een verkiezingsonderzoek in opdracht van Radio Noord. De uitslag werd zojuist bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een verkiezingsonderzoek door het bureau Aha, in opdracht van Radio en TV Noord.
Volgens het onderzoek zou het aantal zetels voor linkse partijen stijgen van de huidige 25 naar 30. Provinciale Staten van Groningen telt in totaal 55 zetels, dus met dertig zou er een linkse meerderheid ontstaan. De PvdA zou volgens de opiniepeilers groeien van 17 naar 19 zetels. GroenLinks gaat van 6 naar 7 zetels. De SP groeit van 2 naar 4 zetels. Grote verliezer lijkt de VVD te zijn. Die zakt van 11 naar acht zetels. Het CDA blijft staan op 11 zetels in de provincie Groningen.
Volgens de onderzoekers van Aha past deze voorspelde uitslag in het beeld van de Tweede Kamerverkiezingen, toen PvdA ook forse winst boekte. Maar de onderzoekers tekenen er wel bij aan dat nog een kwart van de Groningers geen keuze heeft gemaakt en nog ‘zwevende’ is. Meest bekende politici in de provincie zijn Marc Calon (PvdA-lijsttrekker), Henk Bleker (CDA-lijsttrekker) en Commissaris der Koningin Hans Alders, in deze volgorde.
Meer informatie: www.rtv-noord.nl