nieuws

14 mei 2002, 00:12

Linkse jongeren in Groningen voelen zich bedreigd

Het feit dat er momenteel een situatie is ontstaan waarbij alleen de Lijst Fortuyn campagne voert en de andere politieke partijen zich stil houden, is een aantasting van de democratie. Dat vinden linkse Groningse organisaties en personen die gisteravond in de stad een campagne zijn begonnen tegen de gespannen verkiezingssfeer die er momenteel heerst in Nederland. Een woordvoerder zegt dat er ook sprake is van bedreigingen van linkse personen in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De campagne ‘Stop Racisme, Stop de Haat’ is gisteravond van start gegaan in buurthuis De Holm waar zo’n zestig mensen aanwezig waren. De deelnemers vinden dat ‘links’ een tegengeluid moet laten horen ‘tegen het offensief dat in het kielzog van de moord op Fortuyn tegen hen is ingezet’, aldus een verklaring.
Desgevraagd laat hij weten dat de actie zich vooral richt op de linkse partijen, en dat bijvoorbeeld niet ook aan CDA en VVD is gevraagd mee te doen, omdat het volgens hem vooral linkse partijen zijn die in de beklaagdenbank zijn gezet.
Volgens Klaas, zelf actief in de beweging Internationale Socialisten, worden linkse mensen ook in Groningen bedreigd. ‘Op straat worden we uitgescholden en bedreigd. Gelukkig nemen de meeste mensen het voor ons op, of laten ons met rust. Maar er zijn steeds vaker neo nazi’s of andere figuren die ons bedreigen. Sinds de dood van Fortuyn is dat erger geworden’. ‘Gekken bedreigen ons met anonieme telefoontjes met racistische taal en andere termen’, aldus Klaas.
De linkse Groningers zijn nu bezig aan de voorbereiding van demonstraties tegen het racisme, waarbij de massale demonstraties in Frankrijk als voorbeeld dienen.