nieuws

13 jan 2010, 11:11

Linkse lijstverbinding in Groningen, maar gaat de buit straks naar D66?

Drie linkse politieke partijen in Groningen – PvdA, GroenLinks en SP – hebben besloten een lijstverbinding te vormen. Dat betekent dat restzetels na de verkiezingen straks aan deze partijen worden toebedeeld. Dat is een handige tactische manoeuvre. Maar strategisch zijn de implicaties veel groter. Het betekent namelijk dat wat deze drie parijen betreft het linkse meerderheidscollege gewoon zal worden voortgezet. De vraag is echter of deze partijen niet te vroeg juichen. Er doemt een onbekende factor op in de Groningse politiek: D66. Alles wijst er op dat die partij landelijk flink scoort, en dan dus ook gewoon in Groningen. De grote vraag is dan ook of D66 straks gewoon bij de linkse meerderheid aanschuift. De VVD in Groningen heeft geen zin om vier jaar lang opnieuw melaats te worden verklaard en buiten de boot te worden gehouden. Fractievoorzitter Betty de Boer van die partij waarschuwt in het blog van de VVD op www.dsg.nl in elk geval SP en PvdA straks een pot nat zijn, en dat wie PvdA stemt net zo goed SP kan stemmen. Betty de Boer:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’De drie collegepartijen hebben besloten om een lijstverbinding aan te gaan. Dit is hun goed recht, sterker, het kan een zetel in het linkerkamp opleveren door de toewijzing van een restzetel aan dit kamp. Nu moet je ook weten hoe dit zit met een restzetel. Technisch gezien kan namelijk de grootste partij een zetel verliezen (en wellicht niet meer de grootste zijn) in geval van een lijstverbinding doordat de restzetel naar een van de andere lijstverwanten gaat. Dit was het geval met de grootste partij in Venlo, de VVD. Indien ze geen lijstverbinding hadden gehad, hadden ze een zetel meer gehad. Een stem op de PvdA is een stem op de SP of Groen Links.

Ik had ook eerlijk gezegd verwacht dat de PvdA zich zou profileren met eigen standpunten. Sterker ze omarmen de SP en Groen Links. Zijn ze bang dat het linkse kamp te weinig zetels haalt?
Nu met deze lijstverbinding wordt het uitbrengen van een stem steeds simpeler, bent u tegen geldverslindende projecten als een ouderwetse tram/trein van 300 miljoen Euro en het megalomane socialistische cultuurpaleis van 100 miljoen Euro, of voor meer geld naar sportvoorzieningen, schoolgebouwen, buurtfaciliteiten en wegen? Stem dan op de VVD!’’


Betty de Boer


Fractievoorzitter VVD
www.dsg.nl