nieuws

14 apr 2012, 15:03

Lift op Grote Markt kost 85.000 euro: verantwoord of niet ?

Het nieuw informatiecentrum op de Grote Markt is een groot succes. De belangstelling is enorm. Alleen is er geen goede toegang voor gehandicapten. Een lift in dat centrum gaat 85.000 euro kosten. B en W vragen zich af of het verantwoord is om dat bedrag te investeren, omdat het slechts een tijdelijk gebouw is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Moet er bij het informatiecentrum op de Grote Markt nu wel of niet een lift voor mensen met een rolstoel komen? Het college van B&W is er nog niet uit, ondanks een motie van de raad met het verzoek om het wel te doen en de wens van de Adviesraad voor het gehandicaptenbeleid Groningen.


Op het tijdelijke informatiecentrum over de bouwactiviteiten in de binnenstad en het Groninger Forum, dat sinds de opening in november 2011 zo’n 10.000 bezoekers per maand trekt, zijn bordessen die alleen voor mensen die kunnen traplopen zijn te bereiken. Het aanbrengen van een lift naar het hoogste bordes kost 85.000 euro.


Het college vindt ook dat de stad voor iedereen toegankelijk moet zijn. Maar het vraagt zich af of er ook uitzonderingsgevallen kunnen zijn. Zoals nu. “Is het maatschappelijk verantwoord om een tijdelijk gebouw tegen hoge kosten van een lift te voorzien”, vragen B&W zich af, “terwijl verwacht wordt dat het gebruik van de lift beperkt zal zijn?” Het college heeft de gemeenteraad om advies in deze kwestie gevraagd.