nieuws

27 mrt 2009, 09:09

Eerste gebouw in Nederland met groen dak op bestaande constructie Groninger school

De Groninger basisschool St. Michaëlschool in de Butjesstraat heeft als eerste gebouw in Nederland een lichtgewicht groen dak op een bestaande dakconstructie. Groene daken werken energiebesparend doordat ze warmte in de winter vasthouden en verkoeling in de zomer geven. De daken werken als een buffer bij hevige regenval en zorgen voor de opname van fijnstof. Dit groene dak is volgens de gemeente Groningen een mooi voorbeeld van hoe locale partijen samenwerken aan een leefbare en dus duurzame stad. Milieuwethouder Jannie Visscher verricht vandaag de officiële openingshandeling vanaf de Martinitoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De basisschool is grondig èn duurzaam verbouwd en opgeknapt. Het is uitgebreid met drie leslokalen bovenop het bestaande gebouw en met een apart speellokaal, de verwarming is vervangen en er is dubbele beglazing aangebracht. Binnen en buiten is alles geschilderd. De verbouwing is uitgevoerd door bouwbedrijf Teeninga. Bijzonder is het groene dak op een lichte dakconstructie. Het Groningse bedrijf Icopal zocht een gebouw voor de toepassing van een lichtgewicht vegetatiedak, de eerste in Nederland en de school vond in hen een leverancier. Het Groningse bedrijf Smid & Hollander realiseerde de uitvoering van de aanleg van het groene dak.

Subsidie voor groene daken
De gemeente Groningen heeft een actieve rol gespeeld om het dak praktisch en financieel mogelijk te maken. Groene daken brengen natuur in de stad en dat is goed voor een leefbare stad. Sinds een jaar stimuleert de gemeente door middel van een subsidie particuliere huiseigenaren ook een groen dak aan te leggen. Groene daken passen uitstekend in de ambitie van de gemeente om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken.