nieuws

11 jul 2008, 13:01

Lichte aardbeving tussen Delfzijl en Appingedam

Tussen Appingedam en Delfzijl heeft zich woensdagochtend een lichte aardbeving voorgedaan. Dat heeft het KNMI de Noordelijke Aardolie Maatschappij (NAM) laten weten. De aardbeving had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. De beving houdt volgens het KNMI waarschijnlijk verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld door de NAM.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het Noorden worden sinds 1986 tientallen lichte aardbevingen per jaar waargenomen die in verband worden gebracht met de gaswinning. De meeste aardschokken zijn zo licht dat ze nauwelijks worden opgemerkt. Bevingen die zwaarder zijn dan 1,8 op de schaal van Richter kunnen aan de oppervlakte worden gevoeld. Tot nu toe hebben zich dit jaar vier van dit soort bevingen voorgedaan.

De aardbevingen door de gaswinning kunnen volgens het KNMI maximaal een kracht hebben van 3,9 op de schaal van Richter. Meestal zorgen dit soort aardbevingen voor geen of geringe schade. Ook bij de lichte aardbeving van woensdag verwacht het KNMI geen schade. Mensen die menen wel schade te hebben geleden kunnen dit melden bij de NAM.