nieuws

03 feb 2014, 10:10

Lichte aardbeving bij Loppersum

Bij Loppersum heeft vanochtend rond half acht een lichte aardbeving voorgedaan. De beving had een 1,5 op de schaal van Richter en werd door sommige inwoners gevoeld, zegt het KNMI.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bewoners van het gebied maakten op Twitter melding van de aardschok, die volgens hen gepaard ging met een knal. Bij het KNMI is tot nu toe één melding binnengekomen. Een aardbeving met een kracht van 1.5 op de schaal van Richter is volgens het KNMI ,,op het randje van voelbaar”.

Minister Kamp maakte eind januari bekend dat de gaswinning wordt teruggeschroefd en dat er 1,2 miljard wordt uitgetrokken om schade te verhelpen, huizen te versterken om Groningen een economische impuls te geven.

Het gebied rondom Loppersum wordt vaak getroffen door aardbevingen. Kamp besloot eind januari de gaswinning bij vijf boorputten rondom Loppersum te verlagen met 80 procent. Vorig jaar werd er bij het dorp nog 15 miljard kuub aardgas gewonnen en bekend is dat een hoge gaswinning zich pas maanden later vertaalt in aardbevingen.

Onlangs zijn de gaskranen van vijf boorputten rondom Loppersum nog met tachtig procent dichtgedraaid om het gebied veiliger te maken.