nieuws

28 sep 2002, 00:12

Leny ’t Hart woedend over nieuwste rapport zeehonden

Leny ’t Hart van de Zeehondencreche in Pieterburen is zeer verontwaardigd over een vrijdag gepresenteerd rapport over de zeehonden in de Waddenzee. Daaruit zou blijken dat opvang van zeehonden niet nodig is. ‘Men onderschat de situatie echt totaal. Over twaalf jaar hebben we geen zeehonden meer, als men zo doorgaat. Dan is er sprake van dood door schuld’, zegt ze.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Zeehondencreche in Pieterburen is zeer verontwaardigd over de conclusies van het vrijdag gepresenteerde rapport over de zeehondenpopulatie in de Nederlandse Waddenzee. ’Het is bijzonder schrijnend dat dit rapport nu nog gepresenteerd wordt, op een moment dat de zeehondenziekte in volle gang is. Afgezien daarvan klopt er helemaal niets van de conclusies. Je kunt het best een zwart lintje om dat rapport binden en vervolgens met een mooie boog in de Waddenzee gooien’, aldus directeur Leny ’t Hart van de Zeehondencreche Pieterburen.
Volgens haar zijn er in de Waddenzee aanzienlijk minder zeehonden dan door de makers van het rapport wordt gesteld. ‘Ze hebben een zeer merkwaardige methode gebruikt om de zeehonden te tellen. Ze hebben namelijk het aantal zeehonden dat is gesignaleerd gewoon met 50 procent verhoogd, omdat volgens hen andere zeehonden net onder water waren of even naar Duitsland. Ja, zo kan ik ook tellen’.
Volgens haar zouden op grond van het rapport alle zeehondencentra in Nederland en Europa, met uitzondering van die in Pieterburen, wel kunnen sluiten. ‘Dat betekent dat wij het hier in Pieterburen hartstikke druk zullen krijgen als laatst overgebleven opvang’.