nieuws

07 feb 2002, 00:12

Lelijk Gronings tafeltje blijkt van onschatbare waarde

Een op het eerste gezicht zeer lelijk Gronings salon-tafeltje, dat al jarenlang onopgemerkt stond in de Fraeylemaborg in Slochteren, blijkt van onschatbare waarde. Dat bericht brengt vanmiddag het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het bericht in het Nieuwsblaf blijkt een vroeg 18-de-eeuws gehavend tafeltje dat jarenlang in de Fraeylemaborg in Slochteren stond, een unieke en onbetaalbare Franse schrijftafel te zijn uit de tijd van Lodewijk XV. Van zulke tafeltjes bestaan nog slechts twee andere exemplaren, in het Louvre in Parijs en in een museum in Praag. De waarde ervan wordt angstvallig geheim gehouden.
Vermoed wordt, zo meldt de krant, dat de schrijftafel tussen 1710 en 1720 werd gemaakt door de beroemde koninklijke meubelmaker André-Charles Boulle, of op z'n minst afkomstig is uit diens werkplaats. Een restaurator ontdekte dat het Groninger tafeltje een unieke secrétaire is, een aristocratische damesschrijftafel. Na een maandenlange reconstructie en opknapbeurt staat het er nu weer als nieuw bij.