nieuws

27 sep 2002, 00:12

Lekkende vaten met ‘atoomafval’ in Gronings hoofdkantoor Essent

Het hoofdkantoor van Essent werd woensdagmiddag verrast door een actie tegen kernenergie. Onder het getik van een geigerteller en het geloei van een alarm vroegen zo’n vijftien Groningse activisten aandacht voor Essent als ‘atoomafvalproducent’. Twee actievoerders stonden, verkleed als vaten met kernafval, te ‘lekken’ in de hal van het gebouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In werkelijkheid kwam er zelfrijzend bakpoeder uit de vaten. Buiten hadden vier actievoerders een spandoek opgehangen met de leus ‘Borssele dicht – ESSENTieel’. De actie is het antwoord op een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De rechtbank oordeelde woensdagochtend dat de kerncentrale in Borssele haar deuren niet hoeft te sluiten in 2004.
Met hun actie, opgezet door WISE, het World Information Service on Energy, eisen de Groningers dat Essent, voor de helft eigenaar van de centrale, de atoomcentrale in Borssele sluit. “Essent heeft Borssele in haar bezit”, zei Bart Brugmans namens de actievoerders. “En ze creëren dus atoomafval. Essent moet nu haar verantwoordelijkheid nemen en daarmee stoppen. Ze moeten zich toeleggen op groene energie.”
Het plan van de Groningse VVD-Statenfractie, om een kerncentrale te bouwen in de Eemshaven, gold in mindere mate als aanleiding voor de actie. “Het speelt wel een rol bij onze actie, maar het plan is eigenlijk een lachertje. Ook de landelijke VVD heeft het niet overgenomen”, aldus Brugmans. Hij vergelijkt de VVD-Statenfractie met de LPF: “Die partij laat ook steeds proefballonnen op.”