nieuws

20 mei 2012, 21:09

Legionella bij Centrum voor Tandheelkunde in UMCG Groningen

Alle patiëntenzorg in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het UMCG is voor tenminste één week opgeschort. Dit in verband met het feit dat recent een legionellabacterie is aangetroffen in de waterleiding dit Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het UMCG. Dat heeft het UMCG zondag bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om de bacterie grondig te kunnen bestrijden, heeft het UMCG moeten besluiten alle patiëntenzorg in het CTM op te schorten.. De waterleiding van het CTM is gescheiden van de waterleiding van de rest van het UMCG. Patiënten en medewerkers van andere afdelingen hebben hierdoor geen risico op besmetting gelopen.
Patiënten die in de afgelopen periode het CTM bezochten zijn per brief geïnformeerd.

Het zou kunnen zijn dat patiënten tijdens dat bezoek in contact zijn gekomen met water dat met de legionellabacterie besmet is. Als dat is gebeurd, is er een kleine kans dat zij ziekteverschijnselen krijgen, variërend van milde griepachtige verschijnselen tot in het ernstigste geval een longontsteking. Patiënten die in de eerste twee tot drie weken na hun bezoek aan het CTM last hebben gekregen van (ernstige) luchtwegklachten met koorts, wordt gevraagd contact op te nemen met hun huisarts. Ook medewerkers van het CTM en studenten van de opleidingen Tandheelkunde en Mondzorgkunde zijn op de hoogte gebracht.


Besmettingen met de legionellabacterie verlopen vaak symptoomloos en zijn dan onschuldig. Als er al sprake is van infectie, is het goed te weten dat de ziekte niet van mens tot mens kan worden overgedragen. De tijd tussen besmetting en het eventueel optreden van klachten (de incubatietijd) is doorgaans 2 tot 19 dagen.


Het UMCG betreurt deze situatie zeer. Uiteraard worden alle noodzakelijke maatregelen genomen om de legionellabacterie te verwijderen en eventuele nieuwe besmettingen te voorkomen.
Patiënten die langer dan drie weken geleden het CTM bezochten en geen klachten hebben ontwikkeld, hoeven zich geen zorgen te maken.