nieuws

01 sep 2008, 13:01

Leger ‘overvalt’ camping in De Marne: communicatiefoutje

Campinggasten in de gemeente De Marne schrokken zich een hoedje toen ze werden gewekt door mitrailleurgeluid, en buiten plotseling soldaten rond de tenten en de caravans zagen staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het bleek te gaan om een onaangekondigde oefening van het leger op camping Roode Haan in De Marne. De gemeente De Marne (Groningen) is nu boos op Defensie vanwege de oefening. Defensie had zonder te overleggen een militaire oefening belegd waarbij militairen 's ochtends vroeg het terrein van een camping bij Roodehaan betraden. Dit tot grote schrik van de campinggasten.


De campinggasten werden tijdens de vakantie gewekt toen op een zaterdagochtend om kwart voor zeven er een hoop wapengekletter klonk waarbij vliegtuigen over de camping vlogen. Ook liepen groepjes soldaten verkleed als Talibanstrijders over het terrein. Het bleek te gaan om een oefening van een nabijgelegen kazerne die niet van te voren was aangekondigd door defensie. Het incident op de camping vond plaats in het hoogseizoen in juli.


De gemeente, die maandag melding maakte van het incident, heeft een gesprek met defensie gehad waarbij de krijgsmacht haar excuses heeft aangeboden. In de gemeente vinden volgens een woordvoerder wel eens vaker oefeningen plaats die altijd in goed overleg plaatsvinden. ‘Dit liep niet zoals wij dat graag hadden gezien. We hopen dat het in de toekomst niet weer zal gebeuren’, aldus de woordvoerder.