nieuws

12 feb 2019, 09:09

Lefier gaat 1300 balkons onderzoeken op gebreken

Lefier gaat 1300 balkons onderzoeken op gebreken

Woningcorporatie Lefier gaat komende maanden 1.300 balkons inspecteren op eventuele gebreken. Het gaat onder andere om balkons van 800 portiekwoningen in de stad Groningen. Aanleiding is een incident bij een portiekwoning aan de Westindischekade in de stad waar vorig jaar zomer een balkon van een gevel brak.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerster van Lefier gaat het in totaal om 1311 zogenoemde ‘uitkragende’ balkons van appartementencomplexen en portiekwoningen die tussen 1950 en 1970 zijn gebouwd. In de stad Groningen gaat het om 800 balkons, voornamelijk in De Weijert en de Korrewegwijk. Daarnaast gaat het om balkons in Stadskanaal, de gemeente Midden-Groningen en Emmen.

De inspecties worden uitgevoerd door twee externe bureaus. De klus gaat aankomende vrijdag in Groningen van start. Voor komende zomer moeten alle balkons geïnspecteerd zijn.

Alle balkons worden visueel geïnspecteerd, maar 10 procent van de balkons wordt ook nog nader onderzocht. Daarbij wordt een gleuf in de vloer van het balkon gemaakt, zodat de staat van het betonijzer gecontroleerd kan worden. Ook het zoutgehalte wordt gemeten. Dit omdat het betonijzer door het zout kan verroesten, waardoor het ijzer verzwakt. Dit was bij het balkon aan de Westindischekade ook gebeurd.

Bij de drie portiekflats aan de Westindischekade moesten uiteindelijk 153 balkons worden versterkt.