nieuws

23 feb 2003, 00:12

Leerlingen Groningse Praediniusgymnasium op de barricades voor met uitzetting bedreigde scholiere

Leerlingen van klas 1B van het Groninger Praedinius Gymnasium en van basisschool Brunserd in Uithuizen hebben vanmorgen 4.000 handtekeningen aangeboden aan Hans Alders, Commissaris der Koningin in Groningen. De leerlingen vroegen de CdK zich in te zetten voor hunklasgenoten Awaz, Aras en Azad Ali, drie Syrisch-Koerdische kinderen, die samen met hun ouders met uitzetting wordt bedreigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De overhandiging vond plaats tijdens een ingelast bezoek van de CdK aan basisschool Brunwerd. Alders zegde toe de zaak van de familie Ali onder de aandacht te zullen brengen van minster Nawijn van Immigratiezaken en Vreemdelingenbeleid. De kinderen van beide scholen hadden niet alleen handtekeningen verzameld. CdK Alders werd ook toegezongen met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd lied. Kinderen van de basisschool droegen daarnaast gedichten voor die ze over Awaz, Aras en Azar hadden geschreven.
Awaz (13), haar broertjes Aras (9) en Azad (8) en haar ouders wonen sinds 1995 in Nederland en sinds 1999 in Uithuizen. Ze spreken perfect Nederlands en hebben hun draai hier helemaal gevonden, na een aantal moeizame jaren. Begin februari kreeg het gezin te horen dat het in april terug moet naar Syriƫ. Leerlingen van beide scholen, geholpen door hun leraren, voeren sindsdien actie voor de familie. De gemeenteraad van Eemsmond steunt hen daarbij. Deze week nam de gemeenteraad van Eemsmond een motie daarover aan. De motie kreeg de steun van alle partijen in de raad: CDA, Christenunie, GroenLinks, PvdA en VVD.