nieuws

22 jan 2002, 00:12

Leefbaar Nederland onderzoekt ‘extreemrechtse’ kandidaat

Het dagelijks bestuur van Leefbaar Nederland buigt zich vanavond over de kandidatuur van de Groningse A. van der Sluijs. De man zou extreemrechtse ideeën hebben en sympathie en begrip opbrengen voor pedofilie en Bin Laden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van der Sluijs ontkent extreemrechtse ideeën te hebben, hoewel hij in 1986 in de gemeente Maarssen kandidaat was voor de Centrumdemocraten. “Dat was een protestactie. Want waar moet een mens anders op stemmen?”
Van der Sluijs heeft acht maanden vastgezeten voor pedofilie en ontloopt momenteel een gevangenisstraf van vier weken, ‘omdat ik iemand uit mijn zaak zette’. Van der Sluijs zegt onterecht voor pedofilie te zijn veroordeeld. Volgens hem is pedofilie een ‘vooroordeel dat bespreekbaar moet worden’ en zou de politie zich met belangrijker zaken moeten bezig houden. Ook zegt van der Sluijs sympathie te hebben voor het anti-Amerikanisme van Bin Laden.
De naar Onstwedde verhuisde Amsterdammer is bij vele lokale en nationale protestbewegingen actief geweest, zoals Provo, de door hemzelf opgerichte Nederlandse Volkspartij voor Allen en Positieve Politieke Protest Partij en de Vrije Republikeinse Libertijnen van de voor oplichting veroordeelde Vlaming Van Rossem. Nu kiest hij voor Leefbaar Nederland. ,,Een prachtige partij, want Pim Fortuyn zegt wat hij denkt”, aldus van der Sluijs.
De Groningse districtsvoorzitter van Leefbaar Nederland P. Wijlhuizen zegt de uitspraken van Van der Sluijs vandaag naar het dagelijks bestuur van de partij te hebben opgestuurd. Hij verwacht dat het bestuur vanavond zal besluiten om Van der Sluijs uit de partij te zetten als ze de beschuldigingen van rechtsextremisme geloofwaardig vinden. ,,Als dat gebeurt, ga ik gewoon weer mijn eigen gang”, zegt van der Sluijs.