Nieuws

“Laten we maatschappelijke diensttijd voor jongeren in Groningen behouden”

De Groningse CDA fractie heeft vragen aan het stadsbestuur gesteld over de mogelijkheden tot het behoud van de maatschappelijke diensttijd in Groningen wanneer er door de nieuwe coalitie wordt bezuinigd en de landelijke subsidie daarvoor verdwijnt.


Leestijd: 1 minuut

Tijdens de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) zetten jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich vrijwillig in voor een ander. Hierbij kunnen ze hun talenten ontdekken en ontmoeten ze andere mensen. Ze geven bijvoorbeeld taalles aan statushouders of organiseren samen een maatschappelijk evenement.

In het kabinetsakkood hebben de PVV, VVD, NSC en BBB er echter voor gekozen om te stoppen met de subsidie voor de maatschappelijke diensttijd voor maatschappelijke instellingen. Dit gaat in 2027 om 200 miljoen. Ook in 2025 en 2026 wordt er op deze post bezuinigd, respectievelijk 105 en 155 miljoen.


Het CDA vindt dit erg teleurstellend. Daarom wil de CDA-fractie graag helderheid verkrijgen over het standpunt van het gemeentebestuur dan Groningen ten aanzien van het financieren van de maatschappelijke diensttijd op lokaal niveau, zo laat fractievoorzitter Jalt de Haan weten.

“Afgelopen jaren hebben we gezien hoe succesvol de maatschappelijke diensttijd kan zijn voor Groningse jongeren, zowel voor de jonge mensen zelf als voor de samenleving. Jonge mensen leren wat het is om iets voor de samenleving te doen en maken kennis met veel verschillende soorten mensen. Om deze reden ziet het CDA de diensttijd als een belangrijke remedie tegen de toenemende polarisatie.

De evaluatie van de Groningse pilot is goed: “Verreweg de meeste deelnemende jongeren zijn positief over deze ervaring. Velen houden hier ook voor langere tijd waardevolle contacten aan over. Daarnaast benadrukken deelnemers de meerwaarde van het ontmoeten van leeftijdsgenoten uit andere sociale omgevingen.”, aldus de fractie van het CDA.