nieuws

05 jul 2000, 00:12

‘Last minute-reizen leiden tot verwaarlozing vaccinaties’

Steeds meer mensen lopen tropische ziekten op tijdens last minute-reizen. Doordat vakantiegangers pas op het laatste moment een bestemming kiezen, schieten de noodzakelijke inentingen er wegens tijd- of geldgebrek vaak bij in, waarschuwt de Groningse GGD. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) bevestigt het Groningse signaal, maar bezit geen concrete cijfers over de problematiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘De meeste vaccinaties zijn de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger’, verklaart B. Wolters van de GGD Groningen zijn bezorgdheid. ‘Zeker in de zomer, als er flinke wachtrijen voor de vaccinaties zijn, schiet het er dan nog al eens bij in. Zelfs al word je direct geholpen, dan nog moet je vaak een week of twee wachten voordat het tegengif feitelijk werkt.’
Ziektes die op deze manier snel slachtoffers kunnen maken onder in het buitenland bivakkerende Nederlanders zijn malaria en gele koorts, die beiden door muggen worden overgebracht. Minder bedreigend maar daarom niet minder vervelend zijn kwalen als difterie, tetanus, polio, buiktyfus of hepatitis. ‘Kinderen worden hier weliswaar tegen ingeënt, maar die vaccinatie is rond je 25e wel weer uitgewerkt’, aldus Wolters. Favoriete vakantielanden die een risico vormen zijn momenteel Gambia, Venezuela en Isla Margarita.
Een ander argument om vaccinatie achterwege te laten zijn de kosten die het met zich meebrengt. ‘Als je net een goedkope vakantie van vijfhonderd gulden hebt geboekt, passen veel mensen ervoor nog eens datzelfde bedrag te betalen voor vaccinaties’, ervaart de arts. De inentingen worden niet betaald door de basisziektekostenverzekering.
Het ministerie van Volksgezondheid confirmeert het probleem. ‘Maar in Nederland kan niemand gedwongen worden zich te vaccineren’, aldus voorlichter R. Lancee. De meeste ziektes die een Nederlander op kan doen in tropische landen zijn ook niet bedreigend voor de Nederlandse volksgezondheid, voegt hij er aan toe. ‘Alleen het land van bestemming kan sommeren dat een bezoeker een bepaalde inenting verkregen hebt. Als je die eis negeert, komt je het land simpelweg niet in.’