nieuws

25 nov 2001, 00:12

Lammerts verlaat partij; Bestuur Leefbaar Nederland krijgt vertrouwen leden

Voorzitter Jan Nagel en de rest van het bestuur van Leefbaar Nederland hebben het vertrouwen gekregen van de leden. Nagel had dit zondag gevraagd aan het begin van het partijcongres in Hilversum. Hij reageerde daarmee op kritiek van enkele leden, onder wie kandidaat-lijsttrekker Anneke Smit-Boerma en de Groninger Sjon Lammerts, dat het bestuur op ondemocratische wijze zou handelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lammerts herhaalde tijdens het congres dat het bestuur procedures aan de laars lapt. Hij kondigde wederom aan 'brandhout' van Nagel te maken. Henk Westbroek, een van de grondleggers van Leefbaar Nederland, nam vervolgens het woord en riep 'gefrustreerde' leden op naar de psychiater te gaan. Nagel las daarna in sneltreinvaart een boze brief van Lammerts voor. De brief werd ontvangen met hoongelach.
,,Het is flauwekul om de partij op deze manier te ontwrichten'', stelde Nagel, die de bijeenkomst zelf met strakke hand leidde. Hij en de rest van het bestuur kregen daarna onder luid gejuich steun van de honderen aanwezige leden. Slechts vier leden, waaronder Lammerts en Smit-Boerma, zegden het vertrouwen in het bestuur op. Nagel schorste vervolgens de vergadering voor 30 seconden om de 'dissidenten' de mogelijkheid te geven de partij te verlaten. De vier gingen daarop af door de zijdeur.
Lammerts en Smit-Boerma zegden per direct het lidmaatschap van leefbaar Nederland op. ,,Leefbaar Nederland haalt de VVD rechts in'', vindt Lammerts, die zelfs een vergelijking maakte met de Centrum-Democraten. ,,Ik wil niet geassocieerd worden met de denkbeelden van Leefbaar Nederland en ga me concentreren op de politiek in Groningen.'' Ook Smit-Boerma haalde hard uit. ,,Het is niet mogelijk het op een normale wijze oneens te zijn met deze partij. Ik waarschuw iedereen hiertegen. Dit is gevaarlijk. Nagel is een dictator.''
Het congres stelt zondagmiddag het verkiezingsprogramma vast. Daarna wordt de lijsttrekker gekozen. Dat wordt zeer waarschijnlijk Pim Fortuyn.