nieuws

14 nov 2002, 00:12

Lagere afvalstoffenheffing in Hoogezand

Het college van Burgemeester en Wethouders in Hoogezand-Sappemeer heeft proeftarieven voor de inzameling van huishoudelijk afval vastgesteld. Deze proeftarieven zijn vastgesteld om de inwoners het laatste kwartaal van 2002 te laten wennen aan de tariefdifferentiatie (Diftar) die per één januari 2003 wordt ingevoerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Diftar houdt in dat inwoners gaan betalen naar de hoeveelheid afval die wordt aangeboden. Het proeftarief is vastgesteld op twee eurocent per liter. Uit onderzoek van Rova en Fryslân Miljeu blijkt dat in gemeenten met Diftar de rolcontainers minder vaak worden aangeboden dan in gemeenten zonder Diftar. De grijze container wordt in gemeenten zonder Diftar gemiddeld 26 keer per jaar aangeboden, in gemeenten met Diftar zetten bewoners hun grijze container 13 keer aan de weg. Voor de groene container geldt dat die zonder Diftar dertien keer per jaar wordt aangeboden en mèt slechts vijf keer.
In gemeenten met Diftar gaan bewoners kritischer met hun afval om. De grijze containers worden minder vaak aangeboden, omdat bewoners beter kijken welk afval wel en niet in de container thuis hoort. De GFT-bak blijft leger, omdat bewoners eerder een composthoop aanleggen of een compostvat aanschaffen.