nieuws

28 feb 2003, 00:12

Lage opkomst ledenraadpleging vakbonden 'twee-op-een-cel'

Een eerste ledenraadpleging van vakbonden van personeel in het gevangeniswezen over het fenomeen ‘twee-in-een-cel’ bracht vrijdag in Groningen weinig mensen op de been. De organiserende bonden AbvaKabo FNV en BPSAG wijten de lage opkomst aan het donderdag door de rechter verbieden van een proef met meermansdetentie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Blijkbaar denken sommige leden nu dat de druk even van de ketel is’’, aldus regiobestuurder E. Gerritsen van AbvaKabo FNV Regio Noord. Hij denkt dat de opkomst veel groter geweest zou zijn dan de aanwezige vijftien, goeddeels kaderleden, wanneer de uitspraak van de rechter anders was uitgepakt. Hij adviseert zijn achterban alert te blijven. ,,Het is niet van de baan. En onze bezwaren zijn niet weggepoetst’’. De komende week worden in het hele land soortgelijke sessies gehouden om de stemming te peilen. Eind volgende week kan duidelijk zijn of er acties komen.
De leden in Groningen bleken vrijdagmiddag actiebereid en gaan kijken wat voor acties mogelijk zijn. Er wordt gedacht aan het draaien van zondagsdiensten, prik- en stiptheidsacties of een landelijke manifestatie. De Tweede Kamer spreekt 13 maart met de minister van justitie over dit controversiële onderwerp. Mogelijk zijn voor die tijd al acties te verwachten.* De bonden vrezen voor de veiligheid van bewaarders wanneer er meerdere gedetineerden in een cel worden geplaatst. Mocht het er al van komen dan moet aan strikte eisen worden voldaan, zoals het aanwezig zijn van voldoende mensen bij het openen van de cel, stelt Gerritsen.
Aan richtlijnen in het gevangeniswezen moet daarnaast niet gemorreld worden, aldus mensen uit zijn achterban. ,,Justitie draait toch al op de loyaliteit van de werknemers, we zijn knettergek dat we hier nog zitten te praten’’, verzuchtte een vakbondslid.