nieuws

06 okt 2008, 20:08

“La Grande Dame”: alles over theater in Groningen

Woensdagmiddag 8 oktober 2008 – op de kop af precies 125 jaar na de eerste voorstelling - vindt in de Groninger Stadsschouwburg de officiële presentatie plaats van het jubileumboek “La Grande Dame, Eeuwenlange podiumkunsten en 125 jaar Groninger Stadsschouwburg”. In “La Grande Dame” leidt stadshistoricus Beno Hofman de lezers door twee eeuwen podiumkunsten in Groningen. Hofman gaat van start met een overzichtelijke schets van de ontwikkelingen op theatergebied tot aan het heuglijke jaar 1883. (Lees verder..)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarna wordt ingezoomd op de drie voornaamste theaters uit de Groninger podiumgeschiedenis; de Stadsschouwburg, De Harmonie en De Oosterpoort. Wat zagen al die Groningers die uitgedost in hun mooiste kleren genoten van hun avondje uit? Bekende namen als Wim Kan, Toon Hermans, Youp van ‘t Hek komen voorbij, de eerste musical van Annie M.G. Schmidt, ballet en opera…

“La Grande Dame” is een bonte verzameling van bijzondere foto’s en ander beeldmateriaal uit de geschiedenis van cultureel Groningen afgewisseld met beelden van de podia van vandaag. Een prachtig boek met in rood pluche gehulde warme herinneringen aan een Gronings avondje uit.

Met DVD
De Stadsschouwburg blijkt niet alleen geliefd te zijn bij het publiek. Ook de artiesten koesteren warme herinneringen aan dit theater. Bij het boek zit een DVD met unieke beelden van ondermeer Wim Kan. Verder geven Bert Visscher en Beno Hofman u een kijkje achter de schermen van De Grote Dame.

Langlopende historische serie
“La Grande Dame, Eeuwenlange podiumkunsten en 125 jaar Groninger Stadsschouwburg” is inmiddels het elfde deel in de serie Groningen Van Alle Tijden. Op initiatief van de gemeente Groningen verschijnt in deze serie eenmaal per jaar een nieuw deel naar aanleiding van een actuele gebeurtenis in de stad Groningen. Beno Hofman (1954) is historisch onderzoeker en publicist.