nieuws

02 okt 2012, 11:11

Kunstwerk brengt water virtueel terug in parkeergarage Damsterdiep

Op de plek aan het Damsterdiep waar nu de parkeergarage staat, stroomde in een ver verleden water. Kunstenaar Martijn Veldhoen brengt dit verleden weer tot leven met zijn kunstwerk ‘De Illusie van Controle’, dat volgende week vrijdag officieel onthuld wordt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het kunstwerk brengt met behulp van projecties en geluid het water virtueel terug naar het Damsterdiep. Het videokunstwerk is op meerdere verdiepingen in de parkeergarage te zien of te horen. Bij de voetgangersentree aan de centrumzijde zijn aan de buitenzijde reflecties van water te zien. Binnen, op verdieping -1, waant de bezoeker zich onder water; af en toe vaart een roeiboot over of zwemt een eend boven zijn hoofd. Zelfs schaatsers passeren over het ijs. Op -2 roept Veldhoen de illusie van water met behulp van geluid op.

In het Centrum Beeldende Kunst is van 6 oktober tot en met 2 december een tentoonstelling plaats over dit videokunstwerk en ander werk van Veldhoen. Aan de hand van schetsen, foto's en filmbeelden is te zien hoe Illusie van controle is gemaakt. Een deel van de opnames voor dit kunstwerk vond plaats in de Papiermolen in Groningen.

Parallel aan de tentoonstelling in het CBK maakt Veldhoen een nieuwe video-installatie voor het Tschumipaviljoen aan het Hereplein.