nieuws

08 mei 2009, 15:03

Nieuw ‘Kunstpaleis’ in Groningen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondag 10 mei is een mijlpaal in de realisatie van een  opmerkelijk Paleis aan de Bloemsingel in Groningen.Woningcorporatie Nijestee en Stichting Culturele Ontwikkeling Bloemsingel 10 ontwikkelen het voormalige scheikundig laboratorium tot een cultureel woon werk complex. Zondag 10 mei tekenen beide organisaties een overeenkomst om ook voor de toekomst een goede samenwerking te garanderen.

Zondag 10 mei tekent de Stichting Culturele Ontwikkeling Bloemsingel 10 ook een overeenkomst met horeca partner De Cateraars. De Cateraars openen in augustus Brasserie Het Paleis, waar kunstenaars, bewoners, creatieve ondernemers en stadjers terecht kunnen voor een kop koffie, een glas wijn en een overheerlijke maaltijd. De Cateraars verzorgen bovendien de catering in zalen van Het Paleis.

Het Paleis wil een broedplaats zijn voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Een groot aantal van hen zijn ook in het pand zelf gevestigd. Essentieel voor de functie van broedplaats zijn ook de inspirerende ruimtes die worden ontwikkeld en waar straks creatieve bedrijven en culturele instellingen vergaderingen, manifestaties en cursussen houden. In Het Paleis komen bovendien tien gastenverblijven voor kunstenaars die tijdelijk in Groningen aan een project werken.

De bij Het Paleis betrokken partijen zijn overtuigd van de noodzaak juist nu te investeren in de creatieve economie. Volgens Pieter Bregman, algemeen directeur van Nijestee, geeft de ontwikkeling van Het Paleis ‘een extra impuls aan de ontwikkeling van de buurt en leidt dat uiteindelijk ook tot betere perspectieven voor buurtbewoners.’ Algemeen directeur Bert Keukenkamp van De Cateraars en de Keukenkamp Groep vult aan: ‘Deze tijd en deze plek vraagt om creatieve oplossingen. Het Paleis biedt die oplossingen door een unieke combinatie van creativiteit en ondernemerschap. Wij willen daar graag bij zijn.’ Initiator van het hele project en voorzitter van de Stichting Culturele Ontwikkeling Bloemsingel 10, Petra Koonstra voegt daar aan toe: ‘Als je ziet hoe veel enthousiasme dit project nu al losmaakt bij creatieven, kunstenaars en gewone stadjers, dan is duidelijk dat Het Paleis echt toegevoegde waarde heeft voor Groningen.’

Zondag 10 mei vindt tussen 13:00 en 17:00 uur tevens de tweede culturele zondag van Het Paleis plaats. Dan worden onder meer ontwerpen voor gastenverblijven gepresenteerd en is er een tentoonstelling van vier startende vormgevers. Alle ateliers zijn open en bezoekers kunnen de laatste vorderingen van de bouw volgen. De officiële opening van Het Paleis is zaterdag 19 september.