nieuws

12 feb 2009, 20:08

KUNSTENAARS BLOK EN LUGTHART MAKEN KUNSTWERK ZUIDHORN

De selectiecommissie Kunstwerk de Oostergast te Zuidhorn heeft unaniem gekozen voor het schetsontwerp van Maree Blok en Bas Lugthart. Het kunstwerk van het kunstenaarsduo Blok en Lugthart heet Sterrenspoor Observatorium Zuidhorn. Dit kunstwerk maakt als een observatorium de plaats van de sterren, waar alle straten van de wijk Oostergast naar zijn vernoemd, aan de hemel zichtbaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor de realisatie van het kunstwerk in de eerste fase van Oostergast is € 104.000,-- beschikbaar gesteld inclusief een subsidie van de provincie van  € 30.000,--. Dit is het eerste kunstwerk dat in de wijk wordt gerealiseerd. Ook in de tweede fase van de wijk komt een kunstwerk. De kunstwerken dragen bij aan de stijl en allure van de Oostergast.

Sterrenspoor


Het kunstwerk krijgt een plaats in de dorpsweide die als een groene corridor de Oostergast vanaf het Van Starkenborghkanaal met het centrum van Zuidhorn verbindt. Aan beide uiteinden van deze groenzone die van noord naar zuid loopt, staan twee realistisch geboetseerde mensfiguren. Ze wijzen naar de hemel boven hen en staan op hoge zuilen scherp afgetekend tegen de lucht. Tussen de sculpturen loopt een voetpad, waarin een spoor van merktekens is aangebracht. Op elk van deze merktekens staat de naam van één van de sterren waar de straten van de wijk naar zijn vernoemd. Op een centraal punt in de wijk komt een uitvergrote versie van de astrokaart, zodat mensen ter plekke de sterrenhemel kunnen verkennen. Daarnaast krijgen de bewoners van de Oostergast een speciaal gemaakte astrokaart waarop de werking van het observatorium Sterrenspoor staat beschreven.

Motivatie
De selectiecommissie heeft gekozen voor het ontwerp van Blok en Lugthart omdat het in belangrijke mate overeen komt met de kunstopdracht. Hierin staat onder andere dat het ontwerp de bewoners blijft bezighouden als element voor de landelijke sfeer en ruimtelijke structuur. De selectiecommissie bestaat uit bewoners van de Oostergast, leden van de gemeentelijke kunstcommissie, medewerkers van de gemeente en wethouder Koos Wiersma.

Binnenkort is er overleg met het kunstenaarsduo over de planning en uitvoering van het kunstwerk.