nieuws

11 dec 2001, 00:12

Kunstenaars willen oude spoorbrug over Van Starkenborghkanaal bewaren

Een groep beeldend kunstenaars zoekt een nieuwe bestemming voor de oude spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal in Groningen. Dat meldt het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De oude vooroorlogse spoorbrug maakt eind volgend jaar plaats voor een nieuwe, verdubbelde spoorbrug. Daardoor krijgt Groningen aan deze kant een aanzienlijk modernere aanblik.Volgens kunstenaar Christof Beukema, ontwikkelaar Bart Goeman Borgesius, horeca-ondermemer Frits Diderich, Jan de Boer en Frans de Nijs is de spoorbrug markant voor de stad en moet die niet bij een sloper belanden. De kunstenaars overhandigen daarom burgemeester Jacques Wallage vanavond een schetsboek met hun idee├źn.
Volgens de groep heeft de spoorbrug al heel wat schrijvers geïnspireerd. Het bouwwerk is wat hun betreft te vergelijken met de vijf pijpen van de Hunzecentrale en het nieuwe hoofdkantoor van de Gasunie.
De kunstenaars willen nu een plan bedenken om de spoorbrug ergens in of rond Groningen te plaatsen. Eerder liep het gezelschap rond met het idee de brug om te bouwen tot restaurant. De brug moet dicht worden gemaakt en moet volgens de initiatiefnemers ergens bij Meerstad of Dorkwerd verschijnen.Aldus het Groninger Dagblad Stad.