nieuws

04 jan 2011, 09:09

Kunstenaar maakt werk van organen

De Groningse kunstenaar Johan van der Dong maakt een kunstwerk van dierlijke organen. Zijn werk wordt zaterdag onthuld in de kunstruimte van het Noorderstation in Groningen, liet hij maandag weten. Ook heeft hij een website gelanceerd, www.jouworgaanmijnorgaan.eu, waardoor orgaangevers en -ontvangers met elkaar in contact kunnen komen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met zijn project wil hij het tekort aan donoren onder de aandacht brengen. ,,Er staan nog steeds honderden patiënten op de wachtlijst. Met mijn website kunnen mensen het misschien sneller en beter onderling regelen dan met tussenkomst van de overheid.'' Nadat mensen via internet een band met elkaar hebben opgebouwd, kunnen ze eventueel gezamenlijk met artsen de juiste weg zoeken.

Van der Dong wil de discussie aanzwengelen over ,,een Europees donorcodicil zonder bureaucratie en halfslachtigheid''. Volgens de kunstenaar is zijn hele project juridisch goed onderbouwd.
Voor zijn kunstwerk stelde een slagerij orgaanvlees ter beschikking. In het kunstwerk zijn ook spuitmondjes van injectiespuiten verwerkt, die Van der Dong als diabetespatiënt zelf gebruikt. Het werk is een maand in het Noorderstation te zien. De website blijft een halfjaar in de lucht.

De kunstenaar baarde eerder opzien met projecten als Gods Hotline (waarbij mensen naar 'God' konden bellen) en Brieven aan Allah.