nieuws

13 jun 2002, 00:12

Kuifje moet nog even wachten op nieuw thuis

De opening van het Nederlandse Stripmuseum in Groningen is enkele maanden uitgesteld. De koop van het pand waar de nieuwe culturele instelling zich gaat vestigen is nog niet rond. Het Stripmuseum opent de deuren niet meer in 2002, maar in het voorjaar van 2003.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Zodra je bekend maakt dat er een stripmuseum aankomt, wil iedereen al dat het morgen opent”, stelt voorzitter Bert Brink van de Stichting Nederlands Stripmuseum. “De vertraging stelt niet veel voor: de huurovereenkomst kent meer haken en ogen dan we hadden voorzien.”
De plannen voor het Stripmuseum groeiden de afgelopen tien jaar bij een aantal fanatieke stripfans die het culturele erfgoed van de Nederlandse strip- en cartoontekenaars onder de aandacht willen brengen. Onder de initiators bevindt zich onder meer Jan Kruis, de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen. Het zeven miljoen euro kostende project wordt gefinancierd door de gemeente en de provincie Groningen en een eenmalige subsidie van de Europese Unie.
Het Stripmuseum moet een overzicht geven van de ontwikkeling van strips door de jaren heen. De collectie bestaat uit originele tekeningen van tientallen Nederlandse striptekenaars. In een groot aantal video- en diapresentaties zullen bovendien enkele legendarische stripscènes worden verbeeld. De bedoeling is dat de expositie zowel de echte stripfanaat als de gemiddelde toerist aanspreekt.
De initiatiefnemers rekenen op zeventigduizend bezoekers per jaar. Groningen wordt na Brussel, het Franse Angoulme en Bazel de vierde Europese stad met een stripmuseum. Tekeningen van de Belgische striptekenaar François Schuiten vormen de basis voor de architectuur van het gebouw.