nieuws

13 mrt 2012, 10:10

Kruiwagen boordevol diamanten in Groningen

Het lijkt op bovenstaande foto een kruiwagen vol met diamanten. Maar schijn bedriegt: de kruiwagen met de schitterende steentjes is een ontwerp van de Groninger kunstenaar en meubelmaker, Albert Geertjes. Van hem is een tentoonstelling te zien bij Vos Interieur in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Licht scheppen" heet de tentoonstelling, vernoemd naar de kruiwagen gevuld met lichtgevende glaskorrels die midden in de showroom staat. Alsof het lichtgevende glas ieder moment door de winkel geschept kan worden.

Her en der zijn de lichtobjecten in de showroom geplaatst waardoor ze een mooie aanvulling vormen op de getoonde meubels. Een aantal werken vormen een ode aan de gloeilamp. Geertjes gebruikt in zijn werk de originele lampen, bijvoorbeeld in Lampenzak, een naamloze supermarktzak gevuld met gloeilampen. Daarnaast zijn er een aantal objecten te zien waarin Geertjes het licht heeft verwerkt in glas, lichtgevende korrels of lichtgevende schijven.

Albert Geertjes (1951) woont en werkt in Eelderwolde en is sinds 1980 vormgever, kunstenaar en meubelmaker. Zijn werk beslaat een breed terrein dat zich beweegt op het grensvlak van de autonome en toegepaste kunst. De gebruiksfunctie van zijn objecten is het kader waarbinnen hij werkt.


Geertjes kijkt en denkt als een dichter. Hij kent de objecten een karakter toe, een verhaal, een ziel. Het ruwe glas, het gladde koper, het koude staal, de oude stam, Geertjes maakt zichtbaar wat er al was, de verborgen mogelijkheden.