nieuws

05 mrt 2012, 14:02

Krattendief blijkt plaag voor Groningen

De Groninger politie raadt inwoners van de stad aan geen kratjes bier, vol of leeg, in de tuin te laten staan. Dan zou een notoire krattendief wel eens kunnen toeslaan. Volgens de politie ontpopt deze man zich als een plaag voor de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft in de periode van maart 2011 tot medio maart 2012 dezelfde 29-jarige man uit Groningen ongeveer 14 keer aangehouden voor het plegen van diefstallen van kratjes. Hij heeft zijn werkgebied vooral in de binnenstad en de Rivierenbuurt in Groningen.


Heterdaad


Zondagavond kon de politie de 29-jarige krattendief uit Groningen weer op heterdaad aanhouden. Een getuige aan de Bloemstraat zag hoe de Stadjer met een kratje bier over haar schutting klom. Zij belde direct de politie. Surveillerende agenten zagen de notoire kratjesdief in de Oude Ebbingestraat lopen. Hij droeg zes kratjes bier bij zich. Hij had geen duidelijke verklaring over de herkomst van de kratjes. Agenten konden de Stadjer simpel in de boeien slaan. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij werd ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Bij onderzoek bij een supermarkt in de Oude Ebbingestraat kon blijken dat de verdachte al twee keer eerder die dag kratten had ingeleverd.

Ladder
De kratjesdief gebruikt vaak dezelfde werkwijze. Achter woningen gaat de dief op zoek naar een ladder. De geveltoerist klimt dan op een balkon en neemt lege en/of volle kratjes mee. De kratjes levert hij dan voor statiegeld in bij een supermarkt.

Tweet
De politie vermoedde dat de kratjesdief al bij meerdere woningen zijn slag had geslagen. Zij verspreidde na de aanhouding daarom een opmerkelijke tweet: 'Wie in omgeving Bloemstraat mist lege kratten? Bel svp met de politie 0900-8844.' Het blijkt dat de beruchte bierkrattendief weer actief is geweest en aangehouden. Bepaald niet voor het eerst.”

Advies
De politie vraagt inwoners van de Stad Groningen alert te zijn. De politie adviseert om kratjes zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Tevens is het advies om ze achter slot en grendel te zetten.

Aangifte
Mensen die ook slachtoffer zijn geworden van de kratjesdief en nog geen aangifte hebben gedaan, worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).