nieuws

25 aug 2002, 00:12

Kortere wachttijden door nieuw systeem Martiniziekenhuis

Het Martiniziekenhuis in Groningen voert een nieuw systeem in waardoor de wachttijden aanzienlijk korter worden. De wachttijd voor bijvoorbeeld een heupoperatie kan hiermee teruglopen van negen naar twee of drie maanden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het nieuwe systeem houdt in dat ziekenhuizen de zorg gaan leveren waar vraag naar is, terwijl dat nu nog gebonden is aan allerlei regels. Zo wordt het straks mogelijk om ook buiten kantoortijden patiƫnten te behandelen. Door het ingewikkelde financieringssysteem dat nu bestaat, zetten ziekenhuizen lang niet altijd hun volledige capaciteit in.
J. Thiadens, lid van de Raad van Bestuur van het Martiniziekenhuis in Groningen benadrukt dat het vooral gaat om het snoeien in de regels. Hierdoor kunnen ziekenhuizen veel efficiƫnter werken, met als gevolg dat de wachtlijsten slinken. Thiadens, die zelf over het experiment met minister Bomhoff van Volksgezondheid heeft gesproken, zegt dat de minister bereid is ,,om te doen alsof de regels niet gelden'' in de ziekenhuizen die meedoen.
Ook het Medisch Centrum in Heerlen voert het nieuwe systeem in. In 2004 of 2005 moet het landelijk worden ingevoerd.