nieuws

17 nov 2002, 00:12

Korpschef Welten wil veelplegers langdurig de cel in

Mensen die zich tot drie keer toe schuldig maken aan een vergrijp, moeten langdurig de cel in. Dat vindt korpschef B. Welten van de regiopolitie Groningen. Welten deed zijn uitspraken tijdens een uitzending van het tv-programma Nova van donderdagavond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Welten wil dat de zogenaamde veelplegers minimaal een tot twee jaar in de cel belanden. Deze van oorsprong Amerikaanse aanpak, ook wel 'Three Strikes Out' genoemd, wordt gesteund door het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen. Welten denkt met deze keiharde aanpak te kunnen bereiken dat de criminaliteit in Groningen met tenminste een kwart daalt. Hierdoor heeft de politie haar handen vrij om meer de straat op te gaan, zegt hij.
De stad Groningen kent 350 veelplegers. In het kader van een gezamenlijk project van de Groninger politie, het OM en de reclassering wordt de topdertig van hen door de Groninger politie stelselmatig in de gaten gehouden. Per week bekijkt de politie wie het vaakst in de fout gaat. Deze wordt direct voorgeleid.
Volgens Welten hebben langere straffen het voordeel dat de hulpverlening beter zijn werk kan doen. Ook is de dader na een langdurige gevangenisstraf gemotiveerder wat van zijn leven te maken, vermoedt de korpschef.
Ook H. Moraal, hoofdofficier van Justitie, pleit voor zwaardere straffen voor veelplegers. Hij vindt bovendien dat rechters meer moeten kijken naar de verdachte dan naar het gepleegde feit.