nieuws

12 feb 2002, 00:12

Koop Tjuchem start gigantische aanpak ringweg Groningen

De Groningse aannemer Koop Tjuchem gaat medio april beginnen met de aanpak van de zuidelijke ringweg. Het is het startschot van een klus die moet voorkomen dat het verkeer rondom de stad Groningen volledig vastloopt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse ringweg is de drukste verkeersader buiten de Randstad. Per etmaal passeren er een 80.000 motorvoertuigen. Volgens Rijkswaterstaat is de verbouwing broodnodig. Als er niets gebeurt staat het verkeer over tien jaar vast. De aanpak van de ringweg is in omvang vergelijkbaar met de aanpassingen aan de A10 in Amsterdam.
De eerste werkzaamheden worden uitgevoerd door de Groningse aannemer Koop Tjuchem. Die bestaan voornamelijk uit het vervangen van de asfaltlagen en de betonlagen. Daarnaast neemt Koop Tjuchem de komende tien jaar het reguliere onderhoud aan de ringweg voor zijn rekening. Verder begint de Groningse aannemer nog dit jaar met de aanleg van een paar nieuwe rijstroken en twee tunnels onder het Julianaplein, de drukste gelijkvloerse kruising van Nederland.
Vanaf 2004 gaat de ringweg volledig op de schop. Zo komen er nieuwe ongelijkvloerse kruispunten en parallelwegen langs de bestaande ringweg. Bovendien wil Rijkswaterstaat een nieuwe weg aanleggen die de A7 richting Hoogezand verbindt met de oostelijke ringweg N46. Hierover neemt de minister van Verkeer en Waterstaat waarschijnlijk medio mei een definitief besluit.