nieuws

11 nov 2001, 00:12

Koop Tjuchem onderwerp grootschalig fraude-onderzoek

De beweringen van een ex-medewerker van een Gronings bedrijf dat bouwbedrijven voor honderden miljoenen frauderen, is voor het Openbaar Ministerie (OM) geen aanleiding alsnog een strafrechtelijk onderzoek te openen. Dat heeft een woordvoerder van het OM gezegd in reactie op de beweringen van de man in het televisieprogramma Zembla.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Justitie kan volgens de zegsman pas in actie komen als de man zijn boekhouding afgeeft. Eerder weigerde die dit omdat hij vindt dat justitie hem te weinig tipgeld wil betalen voor zijn informatie.
Het televisieprogramma Zembla laat vrijdag delen zien van de schaduwboekhouding van voormalig werknemer Ad Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem uit Groningen. Daaruit zou blijken dat acht grote bouwbedrijven afspraken maakten over het inschrijven op grote infrastructurele projecten.
Door vooraf af te spreken voor welke bedragen zou worden ingeschreven, zouden de kosten voor de opdrachtgever, in veel gevallen de overheid, zijn opgedreven. Medewerkers van Rijkswaterstaat werden omgekocht, beweert Bos. De overheid zou op deze wijze voor honderden miljoenen zijn opgelicht. De extra opbrengst zouden de bedrijven onder elkaar hebben verdeeld. Bos meldde zich twee jaar geleden bij justitie. Het OM nam zijn beweringen serieus, maar het strafrechtelijk onderzoek naar de bouwfraude kwam niet van de grond. De man eiste drie ton tipgeld voor het afleveren van zijn boekhouding.
Het OM wilde niet verder gaan dan 50.000 gulden, waardoor de overeenkomst afgelopen voorjaar afketste. Zonder de boekhouding zijn er geen aanknopingspunten voor verder onderzoek, concludeerde het OM.
Ook het optreden van Bos vrijdag in het televisieprogramma Zembla leidt vooralsnog niet tot heropening van het dossier. ,,Als meneer Bos tot nieuwe inzichten komt en ons alsnog zijn boekhouding overhandigt, zullen we er zeker verder onderzoek gaan doen'', reageerde een woordvoerder van het Landelijk Parket. Volgens Zembla is Bos er zelf bij geweest toen medewerkers van Rijkswaterstaat zijn omgekocht. Het OM wil niet zeggen of de man op basis hiervan als verdachte kan worden aangemerkt. ,,Daar geven we nooit commentaar op.''