nieuws

09 sep 2002, 00:12

Koop: ‘Bos probeerde mij te chanteren voor 651.000 dollar’

Directeur Henk Koop van Koop Tjuchem is gechanteerd door zijn vroegere medewerker Bos. Dat althans verklaarde Koop vrijdagmiddag voor de parlementaire enquetecommissie in Den Haag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In augustus 1998 kreeg Henk Koop van de heer Bos de schaduwhouding aangeboden van Ad Bos, voor 651.000 dollar. Volgens Koop had Bos geprobeerd hem te chanteren. ‘Als ik dat geld krijg, dan houd ik verder mijn mond’, had Bos aan Koop laten weten, aldus Koop. Volgens hem is hij op die chantage poging niet ingegaan.
Volgens Koop heeft hij wel steeds een vermoeden gehad van het feit dat er afstemmingen waren in de bouwwereld, vooral in de wegenbouwwereld. ‘Je ziet toch wie in Nederland altijd de opdrachten krijgen?’, aldus Koop. Maar meer dan een vermoeden dat er afspraken waren , had hij niet. ‘Ik heb mij daar nooit mee bezig gehouden. Ik was meestal in het buitenland’. ‘Natuurlijk had ik er een zeker idee van. Maar hoe het precies in zijn werk ging, dat heb ik nooit geweten’. Volgens Koop heeft hij ook niet met zijn directeur Veerman overleg gehad over de kwestie. ‘Als ik voortdurend op mijn medewerkers moet letten, dan kom ik aan werken niet meer toe’.