nieuws

08 okt 2012, 11:11

Kookboek met alle Groningse gerechten: van poffert tot Brinta

Wie weet nog wat poffert is? Of zoepenbrij, boerenjongens, fladderak? Toch waren dat ooit zeer bekende gerechten uit de Groninger keuken. Net als dat Brinta, Hooghoudt, C. Polak Ranja, AJP pudding, Marne mosterd, Tik Tak koffie beroemde merken uit stad en ommeland waren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het komend weekend te verschijnen boek Gronings eten staat vol met alles wat je altijd al over de eetcultuur in deze provincie wilde weten. Het boek bevat tal van regionale recepten, het vertelt over de traditionele gerechten, over de kenmerkende ingrediënten en over de rijke voedingsindustrie van Groningen.


Het riant geïllustreerde boek vertelt hoe men in de provincie Groningen door de eeuwen heen heeft gegeten en wat je daar in de hedendaagse keuken nog van terug vindt. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de vooraanstaande positie van stamppotten. De schrijver legt uit hoe dat komt. De auteur beschrijft wat hij weet over de Groningse eetcultuur, in boeiende verhalen. Bovendien plaatst hij ruim zeventig recepten. De lezer kan dus ook zelf aan de slag.


Ook de (nabije) toekomst komt aan de orde. Producten uit de eigen streek worden steeds belangrijker, rechtstreekse verkoop neemt steeds meer toe. En voor mensen in de stad zijn er allerlei ontwikkelingen rond de ‘eetbare stad’.


Gronings eten is geschreven door Hans Donderwinkel, die werkzaam was in de biologische landbouw, natuurvoeding en handel in pectine en kruiden. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Passage in Groningen. Het is verkrijgbaar bij elke goede boekhandel en kost slechts € 15,00.