nieuws

30 jun 2010, 12:12

Kooistra pleegde zelfmoord

De Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra pleegde zelfmoord. Dat heeft de politie woensdag gemeld. Het dode lichaam van de ondernemer werd maandagmiddag gevonden in zijn villa in Ubbergen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de politie wijzen onderzoek en sectie op het lichaam van Kooistra op zelfmoord. In de woning zijn afscheidsbrieven aangetroffen. De politie concludeert na onderzoek van het handschrift dat de schrijfsels ook daadwerkelijk van Kooistra afkomstig zijn. Over de manier waarop de horecabaas zichzelf van het leven beroofde, doet de politie geen mededeling.

Een chauffeur trof Kooistra (59) maandagmiddag levenloos aan en alarmeerde politie. De wijze waarop het lichaam werd aangetroffen, gaf aanleiding tot uitgebreid onderzoek, aldus een politiewoordvoerster. Rechercheurs brachten de laatste dagen van Kooistra in beeld en hoorden nabestaanden en betrokkenen. Bij de zelfdoding waren geen andere personen betrokken, aldus de politie.

De politie heft het grootschalige opsporingsteam woensdag op. Het stoffelijk overschot is inmiddels aan de nabestaanden overgedragen.

Sjoerd Kooistra was een van de bekendste uitbaters van horecagelegenheden in Nederland. In 2003 bezat hij tachtig zaken in onder meer Groningen, Nijmegen, Enschede en Amsterdam. In de Quote 500 van rijkste Nederlanders stond hij in 2008 op nummer 222 met een geschat vermogen van 130 miljoen euro.

De afgelopen driekwart jaar verkeerde Kooistra op voet van oorlog met bierbrouwer Heineken. Hij had schulden en huurachterstanden bij de brouwerij die waren opgelopen tot zeker 60 miljoen euro. Heineken liet dinsdag weten een reddingsplan te hebben aangeboden aan Kooistra. Advocaat Oscar Hammerstein, vriend van Kooistra, betitelde het reddingsplan van Heineken als een ,,capitulatievoorstel''. Heineken dreef de horecaman tot zelfmoord, meent Hammerstein.