nieuws

28 apr 2010, 21:09

Koninginnedag in Groningen: eerst stapavond, daarna groots feest

Koninginnedag wordt in Groningen traditiegetrouw groots en uitbundig gevierd. Koninginnenacht (29 april) is één van de drukste stapavonden in het jaar. Op Koninginnedag (30 april) gaan veel mensen naar de vrijmarkt aan de singels en in de namiddag en avond trekt de (binnen)stad weer veel uitgaanspubliek. Ook dit jaar wil de gemeente Groningen van koninginnenacht en -dag weer een geweldig feest maken waarbij we rekening met elkaar houden. Daarvoor zijn een aantal maatregelen nodig die ervoor zorgen dat het gezellig èn veilig blijft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alcohol en glas
Met koninginnenacht en –dag wordt er veel drank in glas en blik verkocht door slijterijen, supermarkten en avondwinkels. Het glas en blik komt vaak op straat terecht waardoor mensen snijwonden op kunnen lopen. Daarom is de verkoop van alcohol in glas en blik vanaf donderdag 29 april 21.00 uur tot zaterdag 1 mei 06.00 uur verboden. Het verbod geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels die zijn gevestigd binnen de diepenring. Op de terrassen en bij buitentaps mag dus alleen in plastic geschonken worden. In de horeca-inrichting mag wel in glas worden geschonken, mits de horecaondernemer er op toeziet dat glazen niet worden meegenomen naar buiten. Neem geen alcohol mee van huis. Zoals gezegd belandt het glas vaak op straat met alle vervelende gevolgen van dien.

Fietsen
In verband met de drukte is een aantal straten aangewezen (Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat) als straten
waar het 29 april 20.00 tot en met 1 mei 06.00 uur niet is toegestaan om fietsen te stallen. Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Doel is de bereikbaarheid voor hulpdiensten in het aangewezen gebied te vergroten, omdat deze straten tijdens de viering van Koninginnedag en – nacht druk bezocht worden door uitgaanspubliek. De fietsen kunnen in de extra geplaatste fietsrekken bij de Kreupelstraat en de Grote Markt geplaatst worden. De extra fietsrekken worden ook aangegeven door middel van borden.