nieuws

18 apr 2008, 08:08

Opening Beatrixhaven door Beatrix past in stormachtige groei Eemshaven

Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag onder enorme publieke belangstelling een uitbreiding van de Eemshaven geopend, de naar haar genoemde ‘Beatrixhaven’. Het betreft een havenonderdeel geschikt voor ‘short-sea’ scheepvaart. Zeeschepen kunnen er snel hun lading kwijt om vervolgens door te varen naar noord europa. De nieuwe uitbreiding maakt onderdeel uit van een snelle groei van deze noordelijkste zeehaven van Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Beatrixhaven ligt in het hart van de Eemshaven en is gerealiseerd met als doel nieuwe logistieke klanten aan te trekken uit de shortsea sector. Vooral de doorstroom van goederen richting Noordwest-Europa wordt door de Beatrixhaven bevorderd. Bovendien past deze ontwikkeling in de campagne ‘Motorways of the Sea’ van de Europese Unie, dat als doel heeft de druk op de Europese wegen te verlichten door in te zetten op shortsea transport. De haven bevordert de doorstroom van grote havens naar kleinere havens vooral richting de Baltische Staten. Daarnaast zal de rederij AG Ems vanuit deze haven haar afvaarten richting de diverse Duitse eilanden verzorgen.
*
De Eemshaven werd in de jaren zeventig gebouwd en was vooral bedoeld als chemiehaven. Maar na de oliecrisis stagneerde de ontwikkeling van de haven decennialang. De laatste jaren heeft deze haven de wind stevig in de zeilen. Dat is vooral te danken aan de energiesector. De komende jaren komen er twee electriciteitscentrales. Ook de goede bereikbaarheid en vooral het feit dat er nog veel ruimte beschikbaar is voor de ontwikkeling van de bedrijvigheid zijn verklaringen voor de snelle groei van deze noordelijke zeehaven, aldus een woordvoerder.