nieuws

16 apr 2002, 00:12

Konikpaarden op transport van Lauwersmeer naar Rusland

Twintig Nederlandse konikpaarden gaan donderdag op transport naar Rusland. De paarden komen uit een natuurgebied bij het Lauwersmeer, waar ze behoren tot een kudde die voor natuurlijk landschapsbeheer wordt gebruikt. Door dit transport zullen er voor het eerst in vijfhonderd jaar weer konikpaarden in Rusland te zien zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De paarden, tien merries en tien hengsten, verhuizen naar het nationale park Orlovskoje Polesie, ongeveer vijfhonder kilometer ten zuiden van Moskou. Grote zoogdieren als beren, wolven en elanden, komen in het nationale park nog voor, met uitzondering van wisenten, runderen en paarden. Wisenten zijn in 1999 reeds succesvol geïntroduceerd.
Het transport zal over de weg en via veerdiensten eerst naar Helsinki gaan. Vandaar gaan de dieren door naar Rusland. De konikpaarden worden officieel overgedragen door de Nederlandse Ambassadeur en de Landbouwraad in Rusland. Het transport is via een web-cam te volgen op de site van het Wereld Natuur Fonds, dat het transport mede mogelijk maakt.