nieuws

25 mrt 2002, 00:12

Koen Schuiling (VVD): ‘Karin Dekker (GroenLinks) denkt te veel in machtsspelletjes’

Lijsttrekker Koen Schuiling van de VVD laat zich in een interview met de Groninger Internet Courant uit over de in zijn ogen veel te traag verlopende onderhandelingen voor een nieuw college van B en W van Groningen. Zie ook ons COMMENTAAR en reageer in het FORUM.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lijsttrekker en wethouder van economische zaken Koen Schuiling (VVD) stoort zich aan de houding van de lijsttrekker van Groen Links in de gemeenteraad, Karin Dekker. Zij heeft tot maandagmiddag twee uur bedenktijd gevraagd om met GroenLinks te overleggen over de vraag of die partij eigenlijk wel verder wil onderhandelen over een nieuw college van B en W. De vraag werd actueel omdat de SP inmiddels is afgehaakt. Informateur Willem Smink wil nu verder praten met PvdA, CDA, VVD en GroenLinks. Maar Groen Links twijfelt of met nog wel verder wil praten.
‘Ik vind het zeer verwonderlijk dat Karin Dekker daar nu nog over na moet denken. Het duidt niet op veel enthousiasme om mee te doen’, zegt Koen Schuiling. Volgens hem zou Karin Dekker gewoon de verkiezingsuitslag moeten respecteren en vervolgens gaan onderhandelen om daar het beste van te maken. ‘Maar dat gebeurt niet. Mevrouw Dekker wekt de indruk dat het GroenLinks vooral om de macht is te doen’. Met dat laatste doelt hij op het feit dat GroenLinks onlangs lieten weten tenminste twee wethouders te willen leveren in een nieuw college. Bovendien irriteert het Schuiling dat Dekker geen inhoudelijke discussie wil over zaken waar hij graag antwoord op wil hebben.
‘In het verleden was GroenLinks geen voorstander van de ontwikkeling van de Euroborg. Ik wil dus heel graag weten hoe GroenLinks daar nu tegenaan ijkt. In het verleden heeft GroenLinks ingestemd met de Fietsnota. Maar nu wil die partij opeens meer aandacht voor de fiets. Ze heeft op mijn vragen daarover geen antwoord op gegeven. Integendeel, in een artikel in het Nieuwsblad van vorige week laat ze juist weten dat ze vindt dat de VVD z’n hand niet moet overspelen’, aldus Schuiling.
Maar is dat toch inderdaad geen terechte opmerking van Karin Dekker? Want wanneer de VVD te veel eisen stelt aan GroenLinks, bestaat toch inderdaad de kans dat de VVD buiten de boot valt, gezien het verlangen van de PvdA naar een linkser college, op grond van de verkiezingsuitslag? ‘Ja, dat is toch een beetje een misverstand, ook in de Groningse journalistiek, dat de verkiezingsuitslag aanleiding zou geven tot een linkser college. GroenLinks en SP hebben inderdaad wat gewonnen. Maar het CDA ook, en de Groningse VVD deed het beter dan elders. Bovendien hebben de Stadspartij en Student en Stad gewonnen’, aldus Schuiling.
Volgens hem zou hij best graag met GroenLinks verder willen praten, en de VVD begrijpt volgens hem ook dat daar een prijskaartje aan komt te hangen. ‘Maar niet wanneer Dekker alleen met machtsspelletjes bezig gaat en twee wethouders eist. GroenLinks moet niet denken dat die partij onmisbaar is voor een nieuw college. PvdA, VVD en CDA hebben samen al een meerderheid en daar kunnen ook andere partijen bij. Nogmaals: een college met een minimale meerderheid heeft mijn voorkeur niet. Maar GroenLinks is niet onmisbaar in Groningen’.