nieuws

29 sep 2009, 10:10

Koen Schuiling maakt ’imponerende indruk’ en wordt burgemeester Den Helder

Koen Schuiling, oud-wethouder van economische zaken voor de VVD in Groningen, is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Helder. Schuiling woont in het dorpje Rasquert maar werkt op dit moment bij de gemeente Almere. Hij heeft zijn aanstaande benoeming vooral te danken aan het feit dat hij een imponerende indruk heeft achtergelaten bij de vertrouwenscommissie in de gemeenteraad in Den Helder, zo meldt het blad Den Helder Aktueel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de vertrouwenscommissie voldoet Schuiling niet alleen aan de profielschets ‘die wij voor de nieuwe burgemeester hebben opgesteld, hij is ook iemand die stimuleert, inspireert en mensen bij elkaar weet te brengen. Hij straalt rust en stabiliteit uit maar is evengoed enorm doelgericht. Met zijn inlevingsvermogen en humor denken wij dat hij zijn rol als burgervader prima kan invullen.

Daarnaast kan hij uitstekend motiveren en overtuigen. Gebleken is dat hij een goede netwerker, onderhandelaar en coach is. Zijn analytisch vermogen en strategisch inzicht daaraan toegevoegd, maakt hem voor ons dé kandidaat”, aldus het Helderse gemeenteraadslid Willem Koning.


In Groningen had Schuiling ook al indruk gemaakt als wethouder van economische zaken. Mogelijk het belangrijkste moment uit zijn loopbaan was echter toen hij nog fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Groningen was.

Tijdens het debat over de positie van burgemeester Ouwerkerk na de Oosterpark-rellen liet hij in een scherp betoog weten niet tevreden te zijn over het functioneren van Ouwerkerk. Omdat Karin Dekker, toen fractievoorzitter van GroenLinks dat ook vond, bleek dat het draagvlak in de gemeenteraad in de ogen van Ouwerke te klein was geworden - ook al steunde een kleinde meerderheid hem nog wel - en besloot hij zijn burgemeestersketting af te leggen.


Dat leidde uiteindelijk tot een nieuw college van B en W waarin ook de VVD toen was vertegenwoordigd en waarin Schuiling de eerste VVD-wethouder sinds jaren in Groningen werd.