nieuws

08 apr 2009, 15:03

Zeehondrobot 'zorgt' voor kinderen en dementen

Geestelijke gezondheidsorganisatie Lentis in Groningen en het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten gaan een robotzeehond inzetten bij de zorg aan zieke kinderen of dementerenden. Dat meldt het Zorg Innovatie Forum, een samenwerkingsverband van 14 zorgaanbieders en -verzekeraars in Noord-Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Paro is een knuffeldier van Japanse makelij dat vol zit met elektronica. Hierdoor kan het knuffelbeest bewegen en geluiden maken zodra het wordt aangeraakt of toegesproken. Ook reageert het beestje als het vaak met een dezelfde naam wordt aangesproken.

Daarnaast kan Paro ook metingen doen en detecteert het de aanwezigheid en beweging van zijn eigenaar. Mocht er iets mis zijn, kan het elektronische knuffeldier verzorgers via een draadloze verbinding inschakelen. Ook kan Paro een alarm afgeven zodra het tijd is voor medicijnen of een maaltijd.

Het knuffeldier wordt als proef ingezet in de regio Oost-Groningen, aangezien deze regio in rap tempo vergrijst en relatief grote gezondheidsproblemen kent terwijl het kampt met een tekort aan zorgpersoneel. In Denemarken doet Paro al dienst in tientallen verzorgingstehuizen.