nieuws

09 jan 2010, 10:10

Knallende asbestplaten doen brandweer in Marum aan vuurwerk denken

Achter een woning aan de Westerhoflaan in Marum is een schuur gisterenmiddag volledig afgebrand. De brandweer ging voorzichtig te werk vanwege de aanwezigheid van gasflessen. De melding kwam om 15.54 uur binnen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen. Op basis van het aantal meldingen is er direct opgeschaald naar "middel brand". Melders gaven aan knallen te horen. Er werd gedacht aan de aanwezigheid van vuurwerk. Dat bleek

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

niet het geval te zijn. De knallen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door platen asbest die op het dak van de schuur zaten en kapot knapte door de hitte. De inzet van de brandweer was er op gericht om overslag van het vuur naar de woning te voorkomen. Dat is de brandweer gelukt.
Om 17.09 uur kon het sein "brand meester" gegeven worden.
In de omliggende tuinen zijn asbestdeeltjes terecht gekomen. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de asbest zo snel mogelijk op. Omwonenden zijn persoonlijk en met een brief op de hoogte gesteld. Drie gasflessen zijn door de brandweer veilig gesteld. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. In de omliggende tuinen stonden meerdere volière's. Buurtbewoners hebben de vogels in veiligheid gebracht.
De schuur is volledig afgebrand. De woning heeft rook-en waterschade. Ook de woning van de buren liep lichte rook- en waterschade op. 
De oorzaak van de brand is niet duidelijk. De politie doet onderzoek.