nieuws

22 mrt 2002, 00:12

Klokkenluider jeugdgevangenis ontslagen

De klokkenluider van jeugdgevangenis Het Poortje in Groningen is met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat zegt vakbond Abvakabo FNV. De man was al op non-actief gesteld nadat hij de vakbond had gewaarschuwd dat de jeugdgevangenis in het geheim een antecedentenonderzoek naar alle tweehonderd werknemers heeft laten uitvoeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de vakbond is de jeugdgevangenis wettelijk verplicht om zowel de werknemers als de ondernemingsraad in te lichten over een antecedentenonderzoek. Dat is volgens de Abvakabo niet gebeurd. Jeugdgevangenis Het Poortje ontkent dat werknemers in het geheim zijn gescreend, maar weigert verder ieder commentaar. Ook justitie wil niet reageren.
De systeembeheerder en tevens lid van de ondernemingsraad ontdekte volgens de vakbond dat de werknemers gescreend waren. Toen hij een keer ziek thuis zat en het computersysteem het begaf, heeft het daarvoor ingeschakelde automatiseringsbedrijf CMG ook zijn wachtwoorden gekraakt en zijn computer doorzocht, stelt vakbondsbestuurder W. Moorlag. Abvakabo spant een kort geding aan om het ontslag ongedaan te maken.