nieuws

29 aug 2012, 11:11

Klinkende overwinning voor Poolse werkers Eemshaven dankzij Vakbeweging FNV

De vakbeweging heeft het lastig, de laatste jaren. Maar gisteren werd door de FNV weer eens een ouderwetse, klinkende overwinning behaald in de verdediging van werknemersbelangen. De FNV heeft voor de Poolse werkers in de Eemshaven, die werken aan de bouw van de RWE/Essent kolencentrale, althans een onderhandelingsresultaat tegen onderbetaling behaald met de directie van Remak, een groot Pools installatiebedrijf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als de Raad van Bestuur van Remak instemt, krijgen de ongeveer 800 Poolse Remakwerkers in de Groningse Eemshaven binnenkort het cao-loon uitbetaald waar zij recht op hebben. Daarnaast krijgen zij vakantie- en avondtoeslagen uitbetaald en de ADV-dagen in tijd uitgekeerd. Gistereb diende er een kort geding tegen Remak namens Poolse leden van FNV die daar werken.

Masja Zwart, bestuurder FNV Eemshaven: "Onder druk van de rechter is Remak tijdens het kort geding opnieuw met ons in overleg gegaan. Dat heeft, na twee schorsingen, geleid tot cao-loon voor de Polen. Eindelijk gaan ze verdienen waar ze recht op hebben. Dit betekent dat Remak fors moet bijbetalen voor de klus in de Eemshaven. Afhankelijk van hun functie krijgen de Remak-werkers 5 tot 20 % meer salaris."