nieuws

03 feb 2010, 09:09

Kindermoorden Tolbert opnieuw voor rechter

Het gerechtshof in Arnhem buigt zich vandaag over de complexe strafzaak tegen de 50-jarige Avi C. Hij doodde op 1 augustus 2005 de kinderen (2 en 4 jaar oud) van zijn toenmalige vriendin, in haar huis in Tolbert. Centrale vraag in het proces is of C. wist wat hij deed. Hij verkeerde destijds onder invloed van amfetamine.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De rechtbank in Groningen en in hoger beroep het gerechtshof in Leeuwarden meenden dat C. voor zijn gruweldaad verantwoordelijk gehouden kon worden. De rechtbank veroordeelde hem tot achttien jaar cel en tbs. Het hof bevestigde de celstraf, maar haalde de tbs eraf, omdat er geen sprake zou zijn van een psychische stoornis.

Het hof in Arnhem moet de zaak in opdracht van de Hoge Raad opnieuw doen. Het stuurde C. vorig jaar naar het Pieter Baan Centrum (PBC), de observatiekliniek van justitie. Het hof hoopt nieuwe inzichten te verkrijgen in de geestesgesteldheid van de man. Het PBC onderzocht hem al eerder en stelde een stoornis vast.

C.'s advocaat Patrick Rombouts heeft tot dusver betoogd dat C. niet veroordeeld kan worden, omdat hij ten tijde van het geweld in een psychose verkeerde, veroorzaakt door de gebruikte drugs.