nieuws

08 apr 2002, 00:12 door Marieke Bos

Kinderen van twaalf drinken niet maar dansen en flirten al wel in café De Blauwe Engel

De twaalfjarige Joachim staat aan de kant van de dansvloer te genieten van een colaatje. Met z’n haar netjes in de gel neemt hij zijn uitbundig dansende vrouwelijke leeftijdsgenootjes in zich op. Joachim is één van de bezoekertjes van het voor Nederland unieke ‘kindercafé’ in Groningen dat afgelopen vrijdag voor het eerst de deuren opende.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

’s Avonds is De Blauwe Engel, één van de vele cafés aan de Grote Markt, een populaire kroeg onder jongeren. Op vrijdagmiddag komt er alleen nog maar prik, fris en alcoholvrij bier uit de tap. Alcohol is uit den boze, óók voor bezoekers boven de zestien.
Voor veel jongeren is het traditie om het begin van het weekend te vieren bij één van de bars aan de Grote Markt. Dit tot grote spijt van de scholieren onder de zestien jaar die de cafés niet in mogen en gedwongen hun middag op straat moeten doorbrengen. De politie, de gemeente en horecaondernemer Johan Bloem bedachten een oplossing: een alcoholvrije kroeg voor kinderen vanaf twaalf jaar. ‘Voor de extra personeels- en schoonmaakkosten krijg ik een subsidie,’ vertelt Bloem
Terwijl buiten op het terras de zestienplussers genieten van het zonnetje, staat er in De Blauwe Engel een groepje twaalfjarigen te swingen op de muziek van Def Rhymz. Klein als ze zijn komen ze nauwelijks boven de bar uit. ’’Het is hier echt leuk!’’, vindt Joachim. Ook zijn vriendje Marck heeft het naar zijn zin, maar hij vindt het wel jammer dat ze geen bier krijgen. ‘En alcoholvrij bier is hartstikke goor!’’, roept hij.
Om 17.00 uur gaat de tent weer dicht, dit tot teleurstelling van de swingende meisjes. Ze hadden liever nog even doorgedanst. Maar dat zit er niet in. ‘’Om zes uur staat in de meeste gezinnen de pot op tafel dus vijf uur is laat zat,’’ vindt Bloem.